העור בהריון – ד”ר אכי פרידמן
בתקופת ההיריון חלים בגוף האישה שינויים מפליגים במערכות שונות. חלקם נראים לעין וחלקם לא. נעמוד על טיב השינויים והשפעתם על העור:
השינויים ההורמונלים הם מהותיים עקב עליות מרשימות של רמות ההורמונים האסטרוגן והפרוגסטרון. בנוסף יש לזכור כי לקראת סוף ההיריון מופיעים הורמונים נוספים המשמשים בסיום ההיריון ובמהלך משכב הלידה. האדרה של פיגמנטציה הן בעור והן בשומות (נקודות חן) ופטמות הן תופעות שכיחות ביותר כמו גם הופעת כתמי פיגמנט בפנים וקו פיגמנטרי אופייני בבטן. חלק מכתמים אלו חולפים בתקופה שלאחר הלידה וחזרת רמות ההורמונים לתיקנם. עם זאת יש לזכור כי חשיפה לשמש במהלך ההיריון עשויה להחמיר ולקבע את הפיגמנטציה הנוצרת כפי שקורה לעיתים בעת נטילת גלולות נגד הריון וחשיפה לשמש במהלך הנטילה. ההיריון משפיע גם על כלי דם, בחלק מהמקרים נגלים לעין כלי דם חדשים שלא נראו קודם לכן. בחלק מהמקרים מתרחבים כלי דם שכבר מוכרים מהעבר ובחלק נוסף כלי הדם הופכים להיות כואבים עקב ירידה באיכות זרימת הדם בחללם של כלי דם אלו.
סימני מתיחה
רקמת החיבור של העור עוברת מתיחה מאסיבית ולעיתים קריעה של סיבי אלסטין וקולאגן בגין מתיחת יתר. קריעה כזו של סיבים מתבטאת בהופעת “סימני מתיחה” הנראים ורודים בתחילת הדרך אך לאחר זמן הופכים בהירים – לבנים. אגב, אין חוקיות לגבי סימני מתיחה ואלו עשויים להופיע למשל לאחר הלידה השלישית בעוד שלאחר שתי הלידות הקודמות לא נוצרו כלל.
נשירת שיער
שיער הקרקפת נראה בד”כ טוב בתחילת ההיריון אך בסופו קיימת בד”כ חוויה של נשירת שיער שלעיתים מחמירה לאחר הלידה בשל איבוד דם בלידה או תהליך הנקה ארוך. נשירת שיער זו היא הפיכה אולם לשם כך יש להתחיל את הטיפול כבר בתחילת ההיריון ולהמשיכו זמן ניכר לאחר הלידה.
מבחינת מחלות עור
ישנה תופעה לעיתים של הטבה מהותית במחלות כמו פסוריאזיס (ספחת) או אקנה אולם באותה מידה עשויה לחול החמרה במצבים אלו אצל נשים אחרות בעת הריון. הדבר בלתי ניתן לחיזוי.
למרות שבד”כ כל התופעות המוזכרות מוגבלות לתקופת ההיריון וחלקם אף חולף אחר כך באופן ספונטני רצוי להיות במעקב רופא העור בעיקר כשצצות בעיות חדשות ולא מוכרות.